Rozmawiamy z Arielem Goczołem – Polakiem, który spełnił swoje marzenie i został właścicielem agroturystyki oraz winnicy w Toskanii.





Dziś odwiedzimy miejsce położone na jednym z najbardziej malowniczych stoków nad Odrą, nieopodal Krosna Odrzańskiego. To tu w 2016 roku Agnieszka i Grzegorz Runowscy założyli Winnicę Marcinowice, łącząc historyczne dziedzictwo, zamiłowanie do natury, wiedzę enologiczną, i odwagę w spełnianiu marzeń.
Ta historia zaczęła się od poszukiwania idealnego miejsca na winnicę – a nadodrzańskie wzgórza nadawały się do tego znakomicie, ponieważ uprawa winorośli ma tu niezwykle długą tradycję — sięga co najmniej XII wieku.
Dowiedzcie się, dlaczego Aga i Grzegorz zdecydowali się na zasadzenie szlachetnych odmian Vitis Vinifera, takich jak riesling i pinot noir, w czasach, gdy w Polsce królowały hybrydy. Porozmawiamy o ich podejściu do winiarstwa i wzorcach czerpanych z od winiarzy znad niemieckiej Mozeli. Posłuchajcie również o wyzwaniach, z jakimi mierzą się w codziennej pracy, o pasji, która napędza ich do tworzenia win o światowej jakości, a także o marzeniach.
W takim razie my parkujemy naszego vana na 517 kilometrze Odry i korzystamy z pięknego widoku Winnicy Marcinowice. A Was zapraszamy do wysłuchania rozmowy pełnej inspiracji.





Rozmawiamy z Arielem Goczołem – Polakiem, który spełnił swoje marzenie i został właścicielem agroturystyki oraz winnicy w Toskanii.
Historia, wino i piwnice! Szymon Płóciennik z Fundacji Tłocznia opowiada o tradycjach stolicy polskiego winiarstwa.
Odkryj z nami wyjątkową atmosferę najstarszego i największego święta wina w Polsce!
Czy można stworzyć w Polsce wino musujące lepsze niż szampan? Tak – i to właśnie w Krośnie Odrzańskim! Zabieramy Was na czwartą …