Historia, wino i piwnice! Szymon Płóciennik z Fundacji Tłocznia opowiada o tradycjach stolicy polskiego winiarstwa.





Odkryj niezwykłą historię polskiej winnicy w sercu Toskanii! W tym odcinku Enoradio rozmawiamy z Arielem Goczołem, właścicielem agroturystyki Toscanizzazione Terra Di Dio, który od kilku lat prowadzi rzemieślniczą winnicę między Pizą a Sieną.
To miejsce, gdzie enoturystyka spotyka się z autentycznością, a polska przedsiębiorczość łączy się z lokalną kulturą włoskiego życia. Poznaj codzienne wyzwania związane z uprawą winorośli, produkcją certyfikowanych BIO win i organizacją wesel w polsko-włoskim stylu.
Dowiedz się, jak wygląda proces winobrania i produkcji wina w Toskanii oraz z jakimi problemami borykają się toskańscy winogrodnicy. Odwiedź z nami tradycyjną toskańską winnicę z nasadzeniami, które liczą ponad 60 lat.
Odkrywamy także innowacyjny model tokenizacji – dzięki niemu setki osób mogą co roku otrzymywać butelkę wina z własnego kawałka Toscanizzazione!
Zanurz się w smakach Toskanii i autentycznych historiach z tego winiarskiego regionu Włoch.









Historia, wino i piwnice! Szymon Płóciennik z Fundacji Tłocznia opowiada o tradycjach stolicy polskiego winiarstwa.
Posłuchaj, jak w miejscu, gdzie przez stulecia były winnice, Agnieszka i Grzegorz Runowscy odradzają historyczne dziedzictwo.
Zabieramy Was do Tarcal – niewielkiej wioski położonej w sercu regionu tokajskiego. Naszym rozmówcą jest winiarz Sándor Szedmák.
Czy można stworzyć w Polsce wino musujące lepsze niż szampan? Tak – i to właśnie w Krośnie Odrzańskim! Zabieramy Was na czwartą …